Wednesday, February 6, 2008

新年快樂 !!! Happy Chinese New Year !!

恭喜發財 .... 利是逗來 ....身體健康 .... 歲歲平安 .... 年年有餘 .... !!

De beste wensen van mij en Li Jen aan al onze dierbaren in België en Nederland !
Omdat wij de maandkalender volgen - zo ook voor Koreanen die nu 설날 Seol Nal vieren - valt ons Nieuwjaar meestal ongeveer op een maand of meer na het Westers Nieuwjaar. Dit jaar is het jaar van de 'Rat'. Mijn moeder heeft al in de voorspellingen bekeken wat dit jaar voor ons brengen zal... en heeft ons al gewaarschuwd dat de mensen van het jaar van het 'Paard' voorzichtig moeten zijn in het verkeer. De 'Rat' is het teken in ons dierenriem dat compleet tegenover het 'Paard' staat, wat min of meer betekent dat deze tekens niet compatibel zijn. We kunnen dit eventueel 'afkopen' door iets aan liefdadigheid te schenken en het beste van al is bloed te doneren, wat dan misschien het 'letterlijke' bijgeloof van 'bloed zuiveren' in houdt... Ach ja, we zullen gewoon proberen voorzichtig te zijn.

In België en Nederland zijn de meeste mensen momenteel bij familie om Oudejaarsavond te vieren. En in China en Hong Kong reist men van heinde en verre rond om bij de ouderen van de familie rond de tafel te zitten voor een uitgebreid familiefeest. Hmmmm.... het water loopt me in de mond als ik aan al dat lekkers denk dat mijn moeder ooit heeft gemaakt. Meestal rond Nieuwjaar maakt ze volgende gerechten klaar : een stoofpotje met 'fat choi' - een soort van zwartharige zeewier, waarvan ik ooit dacht dat het mini-pieren waren toen ik klein was; een grote gestoomde vis; een of andere hele kip al dan niet enkele nachten gedrenkt in haar zelfgemaakte soja-sausmarinade; soms nog een gebraden eend, maar vooral veel groentjes omdat ik geen vlees eet. Sommigen geloven zelfs dat het goed is om de eerste dag van het nieuwe jaar - na de overvloedige maaltijd van de vorige avond - vegetarisch te eten. Mijn moeder maakt die dag dan ook een schoteltje 'veggie' klaar om voor ons 'Guan Yin'-beeldje te leggen, om haar te eren, te bedanken en ook om een nieuw jaar van geluk en voorspoed te vragen.

Vele Chinezen, en zeker de generatie van onze ouders, zijn redelijk bijgelovig en dit vind je ook terug in allerhande handelingen die wij doen. De gerechten dat wij eten, hebben een bijbetekenis omdat ze klinken als bepaalde woorden in het Chinees met 'goede eigenschappen'. Zoals het zeewier 'fat choi' verwijst naar het chinese woord voor "voorspoed", zo ook voor het woord 'yu' of vis dat klinkt als het chinese woord voor "overvloed".
Wat ook altijd grappig is rond Chinees Nieuwjaar, is het voedsel dat je altijd meepakt als je familie of vrienden bezoekt : mandarijntjes "goud", allerlei zoetigheden zoals gedroogd fruit en zaden, blokken - jawel letterlijk - harde blokken nieuwjaarscake (gemaakt van een zoete plakkerige rijstmeel). Vaak gebeurt het dat je op gegeven moment een 3 of 4 blokken nieuwjaarscake thuis hebt liggen - geen kat die dat allemaal opkrijgt - die je dan weer doorgeeft aan andere mensen. Volgens mij gebeurt het wel eens dat je na een tijdje je eigen rijstcake terugkrijgt na enkele circulaties. Een beetje hetzelfde verhaal met de 'Moon cakes' tijdens het 'Midherfstfestival'. Toen ik nog op kot zat in Leuven, gaf mijn moeder mij een gans blok mee om er maar van af te geraken. Eigenlijk is heel dat geven-en-nemen in onze cultuur een eerder symbolische manier om elkaar het beste te wensen, eerder dan dat wij echt cadeaus uitwisselen.

Maar wat we wel doen in plaats van cadeaus uitwisselen, is 'rode envelopjes' krijgen, of in mijn geval als getrouwde vrouw 'rode envelopjes' geven. Voor kinderen is dit een waar feest om hun spaarvarkentje te vullen, omdat iedere getrouwde volwassene die men tegenkomt rode envelopjes met geld uitdeelt. Wat men doet is het geld en het geluk dat men heeft met anderen delen en aan anderen doorgeven, in de hoop dat men hetzelfde kan ontvangen. Wat goes around, comes around, zou ik zeggen.

Ah ja, nog goed nieuws trouwens : Li Jen heeft mij gebeld en hij heeft net zijn Californisch rijbewijs gehaald !! Jippie hey !! Een ganse opluchting voor ons, omdat we vanaf morgen voorzichtig moeten zijn in het verkeer ;-) - voorlopig geen auto in het vooruitzicht dus. Nu even naar thuis bellen om het goede nieuws te melden en onze nieuwjaarswensen over te brengen.

Cupertino
Nu we het toch over Chinezen hebben ;-)), twee weekends geleden zijn we eindelijk een keer met de huurwagen richting Cupertino gereden : een stadje ten zuiden van Mountain View en populaire residentie voor de Aziatische bevolking van de streek omwille van een grote concentratie aan goede publieke scholen. Voor de techneuten : in dit stukje suburbia van Silicon Valley ligt ook het hoofdkwartier van 'Apple'.
De helft van de bevolking hier is Aziatisch waarbij Chinezen de helft hiervan vertegenwoordigen. Het stadje heeft geen echte 'downtown' zoals Mountain View - waar ook al een grote populatie Aziaten woont - maar wel verschillende 'winkelcentra' die vooral Chinees-georiënteerd zijn, zoals de 'Cupertino Village'... Hier ligt mijn favoriete Chinese supermarkt '99 Ranch Market' waar je alle ingrediënten van Chinese en andere Aziatische keuken kan vinden.... Om maar te zwijgen van de grote en uitgebreide visafdeling die mijn moeder zou doen watertanden bij het zicht van verse en levende vissen, kreeft, krab, de onder de Chinezen zeer fel begeerde 'bao yu' of 'abalone' en nog andere zeediertjes waarvan sommige op een mini-olifantenslurf lijken... bwèèèèèk.
Verder heb je hier allerlei winkeltjes met snuisterijen, kappers, schoonheidspecialisten, bakkers, bubble tea cafés - natuurlijk !!! - en restaurants van de simpelste noedelshop tot de meest uitgebreide Szechuan of Cantonese keuken. En daar hebben we - out of the blue - 'The Joy Luck Place' gevonden : een Cantonees restaurant gevonden dat Dim Sum op zijn Hong Kong-stijl serveert d.i. een grote zaal waar de karrekes met dim sum gewoon rondgereden worden en je hebt ze maar uit te kiezen. Hmmm... voor ons was het al bijna een half jaar geleden sinds wij nog 'yum cha' gedaan hadden, laatste keer was in 'Orient' in Rotterdam. We hadden ons een beetje laten meeslepen door de nostalgie naar authentiek 'Cantonees' eten en veel te veel besteld. Maar nog gelukkig voor mij is er altijd plaats voor een goeie romige mangopudding. Jammer dat ik geen fototoestel bij had die dag, anders kon ik weer iemand heel jaloers maken, gnegnegne ;-))

San Francisco New Year festival & parade
Voorbije weekend zijn we op zaterdag naar San Francisco gegaan om een beetje van de Nieuwjaarssfeer op te snuiven. De beroemde nieuwjaarsparade wordt pas op 23 februari gehouden, maar we dachten al een beetje rond te kijken, omdat we nog 6 ritten op onze treinkaart hadden staan. Het was niet zo'n goeie dag om te gaan, want het regende de ganse dag - zoals het de vorige week gans de week deed. Ik was zelfs kletsnat aangekomen in mijn avondklas van het fietsen - wel een regenjas maar geen modieuze regenbroek aan - wist ik veel dat het hier ook zo kon regenen he ;-)).



Maar regen kon de Chinezen niet beletten om buiten de laatste inkopen te doen voor het nieuwe jaar. Wel een beetje ironisch om dit ook het 'Spring festival' te noemen, als dit net in het regenseizoen van California valt. Een deel van de hoofdstraat van Chinatown was afgsloten om plaats te maken voor talrijke kraampjes gestald met bloemen, kruiden, eten, elektrische apparaten, roodkleurige versieringen, ... Mensen troepten samen bij kraampjes die een 'rad van fortuin' gratis lieten draaien voor plezante prijzen van een pakje sojamelk tot een heen-en-terug ticket binnen of buiten de States. En iedereen mocht meedoen. Als je het er voor over had om netjes in de meer dan 100m lange rij te gaan staan. Maar gelijk hebben ze : gratis is gratis !
We moesten ons voortdurend tussen die zee van bonte paraplu's wormen : hier en daar kreeg je bijna een piek in de ogen omdat men met dat weer niet verder kijkt dan nodig is. Een paar winkeltje bezocht op zoek naar goeie Amerikaanse ginseng. Binnenkort hier even een voorraad van inslaan ;-)).

Op een podiumke in een van de zijstraatjes werden voorstellingen gegeven van onder andere traditionele Chinese dans - al dan niet met de kleurrijke paraplukes of waaiers. Hmmm... de meisjes waren overdadig geschminkt met knalrode wangetjes en lippen... het deed me even terugdenken aan een reportage die VTM ooit over de Chinese wijk in Antwerpen heeft gedraaid, waarbij enkele slachtoffers van de Chinese school - ik, SM, LK en de dochter van de directeur - een Chinese paraplu dans hebben voorgebracht - rode wangen en lippen incluis. Ik was toen net geen 14 jaar en zat in het tweede middelbaar. En Li Jen zat toen ook al in mijn klas. Ja, ik kende hem van toen al ;-)). Eigenlijk van zelfs veel vroeger, maar hij is dat zelf vergeten. Hij piepte met enkele andere kwajongens door de deur van het lokaal om ons uit te lachen terwijl we de paraplu-dans inoefenden voor de opnames. Grrrrrr... of misschien had hij toen al een boontje voor mij, khekhekhe...

Tussen de middag hebben we ons wat opgewarmd bij een plaatselijke eettent : voor Li Jen een 'char sui' noodle en gestoomde ribbetjes en voor mij een 'zoute rijstpap' met 'duizendjarige eieren' en nog een 'chiu chow fun guo' zonder varkensvlees. Mijn grootouders langs vaders kant, waren van 'Chiu Chow' en spraken een dialect die zelfs mijn vader niet helemaal meer beheerste... Hmmmm... gewone goeie home made stuff die ons weer terugbrengen naar onze roots ;-)).

Seol Nal
Wel, dat was weer eens een voldoende portie 'back to the roots' voor mij voor vandaag. Het weer is prachtig momenteel, de zon straalt, de hemel terug helderblauw na een week van regen. Binnen enkele uren vertrek ik terug naar mijn Koreaanse avondles en leer ik waarschijnlijk meer over de Koreaanse Seol Nal. Vandaag niet met het fietske, maar met de auto, jippie hey !! want wij moeten hem pas morgenvroeg terug binnenbrengen. Ja, het nieuwe jaar is in aantocht voor ons en we hopen vooral voor dit jaar een goede gezondheid of beterschap toe, voor al degenen die nu een beetje ziek zijn. Er gaat niets boven gezondheid !!