Saturday, January 5, 2008

Road trip South California III

... van het momentane noodweer terug naar het zonnige South California van een week geleden ...

Dag 3 : zaterdag 29/12/2007

Palm Springs & Discovery Channel
We zijn in Palm Springs beland als uitvalsbasis voor onze dagtrip naar Joshua Tree National Park. De nacht van vrijdag op zaterdag ben ik tot 3u in onze motelkamer opgebleven. Niet echt de verstandigste voorbereiding op een zware dagtocht volgende dag.
Maar je kan het me niet kwalijk nemen als je het volgende hebt gelezen : de ontdekking van 'Man vs. Wild' op Discovery Channel waarin een cameraploeg de survivaltochten van prof avonturier Bear Grylls op de voet volgt. Moest nu wel lukken dat er net een episode bezig was over survival in de Sahara-woestijn, op het moment dat we de volgende dag in de - zij het niet zo'n onherbergzame - woestijn gingen hiken.
Helemaal gefascineerd door zijn moed en kennis van verschillende overlevingstechnieken, bleef ik aan het scherm gekluisterd, terwijl Li Jen al lang in dromenland was. Een korte samenvatting van wat er allemaal gedemonstreerd werd : (1) op een T-shirt plassen om als natte hoofddoek te fungeren tegen de dodelijke hitte, (2) diezelfde T-shirt gebruiken om uit diepliggend vochtig zand water te onttrekken, (3) rauwe schorpioenen en spinnen eten voor voldoende proteïnen, (4) hoe jezelf uit drijfzand redden, (5) de buik van een dode kameel opensnijden, het vacht stropen om als deken te laten fungeren, ingewanden en brol eruit halen zodat je in het karkas kan kruipen als schuil- en slaapplaats gebruiken tegen zandstormen en de koude nachten in de woestijn, het vlees kan je roosteren als diner :-), (6) water onttrekken uit dezelfde kameel door de bulten open te snijden voor vers water of bij gebrek aan beter, de darmen opensnijden en al het verteerd voedsel bij mekaar verzamelen, het pakketje bij mekaar knijpen om de lekkere juicy verteringssappen op te vangen (dat was echt wel de max!!), (7) tijdens een ontmoeting met de berbers kreeg hij rauwe geitentestikel als delicatesse aangeboden die hij beleefd opkauwde (bweeek !!).
Fascinerend allemaal, maar niet zo smakelijk, dus ik hoop dat niemand deze paragraaf aan het lezen is net na een rijkelijke maaltijd, hehehe.

Joshua Tree National Park
Voor onze dayhike hadden we gelukkig niet die survivalskills van hierboven nodig. Na een stevig ontbijt de grote weg op naar onze bestemming van de dag. We passeerden enkele velden bezaaid met wel duizenden windturbines die de regio van Caochella Valley van elektriciteit voorziet. Het was een machtig zicht om zoveel windturbines bij mekaar te zien. Groene energie !

Rondom ons alleen maar wijde vlakte, zon, zand en gebergten. De ingang van het National Park bevond zich op een uur rijden van Palm Springs en ondertussen passeerden we kleine woestijndorpen / -steden als Morongo Valley en Yucca Valley waar enkele tekenen van beschaving te bespeuren valt.

Aangekomen in het visitor center hebben we meteen een jaarpas aangeschaft dat ons 1 jaar lang toegang verschaft tot alle nationale parken in de US en dat voor slechts 80$ ! De weercondities van de dag waren gunstig : geen extreme weersomstandigheden en niet te heet. Wel raadden ze ons aan om zeker een 1 gallon (bijna 4 L) water per persoon per dag te drinken in de woestijn... zoniet bestaat er gevaar voor dehydratatie. De lucht is uitermate droog in de woestijn en je verliest meer water dan je zou vermoeden : je merkt amper dat je zweet omdat het vocht direct in de lucht verdampt door de extreme droogte. In de Sahara verliest een persoon gemiddeld 1 L vocht per uur. Nu Joshua Tree NP is niet de Sahara en het was bovendien hartje winter, maar aangenaam warm om zonder jas rond te wandelen.

Joshua Tree National Park - genoemd naar gelijknamige boom die daar overal groeit - is echt een aanrader voor iedereen die ooit in de buurten van LA komt en misschien van daaruit richting Nevada (Las Vegas!!) trekt. Als je tenminste van hiking of natuur houdt. Of je kan er ook gewoon met de wagen doorheen rijden, maar dan mis je wel de mooiste uitzichten over het gebied die je meestal te voet moet bereiken.

Gesitueerd in de overgangszone van de hoger gelegen noordelijke Mojave Desert en de lager gelegen zuidelijke Colorado Desert, biedt het park interessante wandelroutes doorheen beide ecosystemen. Op de foto hieronder zie je de vlakte van de Caochella Valley (begin Colorado Desert) getrokken vanuit een top van de Little San Bernardino Mountains. De vage horizontaal lopende lijn in die vlakte is de San Andreas-breuk.


Omdat we maar een dag konden spenderen in het park, hebben we gekozen voor een 5-uren wandelroute, op zoek naar een oude vervallen GOUDMIJN !! Yeah, hier zitten we in het land van de gold diggers !!

Hoewel de weg vol prachtige gesteenten lag - sommigen fonkelden al wat meer dan de anderen - geen goud te bespeuren :-(. Maar het park is wel een schatkist aan allerlei minerale gesteenten die zo voor het rapen lagen. De verleiding was wel groot om ons elke keer te bukken voor een of andere roodkleurig kwarts-mineraal.
Tegen de valavond waren we terug aan onze wagen en het werd tijd om het park te verlaten voor het volledig donker werd. We namen de route richting het zuiden en mochten de overgang van Mojave naar Colorado geleidelijk meemaken met de ondergaande zon. Nog net voor het nachtdoek volledig viel, stopten we aan een plek vol cactussen. Daarna was het in het volledige duister de weg terugvinden richting Palm Springs.

Ruby's Diner
Na een dag van intense inspanning en dehydratatie - onze huid begon hier na een dag letterlijk te trekken en vervellen - kon een avondje echte Amerikaanse kost d'r wel door. Ruby's Diner is wat je noemt een echte Amerikaans familie-hamburgerrestaurant in een kitschy jaren '40-decor - de tijd voor McDonald's. Bij binnenkomst wordt je supervriendelijk onthaald door smiley-faced verklede bedienden met kapjes en schortjes, die je leiden naar een van de superblinkende knalrode zeteltjes. Hmmm... hier is de tijd stilgestaan als je omringd wordt met posters van antieke Coca-Colameisjes. We zijn begonnen met 'Spicy jalapeno cheese sticks', daarna Li Jen een 'bacon cheeseburger' met frietjes en voor mij een 'Ruby's apple, pecan & bleu cheese salad'. En om af te sluiten konden we niet weerstaan aan de wereldberoemde 'Ruby strawberry sundae'. Eigenlijk na een dagje gezond sporten toch echt wel superdecadent gegeten, maar wel erg lekker !! Shame, shame on us ;-))


1 comment:

Anonymous said...

waarom niet:)